DESPRE PROIECT
- Numar Eureka: E! 11141
- Numar contract de finantare: 61/2018
- Titlul proiectului: Suplimente naturale bioactive obtinute din produse secundare din industria laptelui si oualor si din produse apicole, destinate persoanelor cu nevoi speciale
- Acronimul: ORGANICBIOACTIV
- Coordonator proiect: ROMVAC COMPANY S.A.
- Director proiect : Ion Nicolae
- Finantat de catre: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) – Program Cooperare Europeana si Internationala, Subprogram 3.5 – Alte initiative si programe europene si internationale – proiecte EUREKA Traditional, Eureka-Cluster, Eurostars
- Link catre pagina proiectului pe site-ul Eureka: http://www.eurekanetwork.org/project/id/11141
- Link catre pagina UEFISCDI: uefiscdi.gov.ro
- Valoarea totala a contractului: 3.170.000 lei
- Valoarea contractului (sursa numai buget de stat): 1.500.000 lei
- Durata implementarii: 04.2018-24.04.2021
COMPONENTA CONSORTIULUI
- Coordonator proiect
Romvac Company S.A.
Centurii, nr. 7, judet (sector) Ilfov, 077190, Voluntari
Director proiect – Dr. Ion NICOLAE; romvac76@gmail.com - Partener P1
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM Bucuresti
Independentei 202, sector 6, 06021, Bucuresti
Responsabil proiect – Dr. Biolog Diana PASARIN; diana.pasarin@gmail.com - Partener extern P2 – SLOVENIA
Emona – Nutrition Research & Development Department
Kavciceva, 72, 1000 – Ljubljana, Slovenia
Responsabil proiect – Dr. Sc. Matjaz Cervek; matjaz.cervek@e-rcp.si
OBIECTIVUL
Obiectivul proiectului este de a obtine produse cu valoare adaugata din produse secundare rezultate din industria de prelucrare a laptelui si a oualor precum si din utilizarea produselor apicole subevaluate dar cu beneficii pentru sanatate, pentru obtinerea, in mod ecologic, a unor noi produse inovative: suplimente alimentare multi-proteice si multi-minerale pe baza de proteine si minerale din zer, coaja de oua si produse apicole, potrivite pentru persoanele cu nevoi speciale (copii, varstnici, sportivi), formulate ca tablete efervescente, capsule, tablete, pulberi, bauturi; produse pentru uz extern (unguente, solutii, geluri) cu efecte antimicrobiene si antiinflamatorii.
REZULTATELE PRECONIZATE ALE PROIECTULUI
- Ingrediente functionale noi cu beneficii pentru sanatate:
– proteine si fractii proteice din zer cu importante atribute nutritionale si functionale
– minerale din coaja de ou, ca sursa naturala de Ca, Mg, F, destinate alimentatiei umane, intr-o forma acceptata de organism, cu efect pozitiv asupra oaselor, pentru a compensa deficientele minerale in tesuturile osoase
– hidrolizate din membranele cojilor de ou pentru mentinerea sanatatii articulatiilor si a tesuturilor conjuctive
- Noi suplimente alimentare inovative, care sa promoveze sanatatea, pe baza de zer, hidrolizate din membrana cochiliera a oului, minerale din coaja de ou si produse apicole, alaturi de pre/probiotice, vitamine, arome naturale, sub diferite forme de prezentare (tablete efervescente, tablete, pulberi, capsule, pulberi hidrosolubile, bauturi, batoane)
- Noi produse inovative pentru uz extern (geluri, unguente, solutii) care contin colagen din membrana cochiliera a oului, saruri minerale, propolis si capaceala, pentru sanatatea articulatiilor si vindecarea ranilor
- Noi amestecuri de aditivi furajeri inovativi pentru hrana gainilor ouatoare (productia de oua) si a puilor de carne (productia de carne) pe baza de compusi bioactivi din zer si din coaja de ou.
ETAPE
Etapa I – Elaborarea modelelor experimentale privind valorificarea deseurilor rezultate din industria laptelui si oualor si a produselor secundare ale stupului, prin obtinerea de principii bioactive. Analiza fizico-chimica a materiilor prime, Perioada de derulare: 24.04.2018 – 24.11.2018
Etapa II – Realizarea modelelor experimentale de obtinere a principiilor bioactive. Realizarea de retete de produse stabile (suplimente alimentare si produse de uz extern) prin integrarea principiilor bioactive, la nivel de laborator, Perioada de derulare: 25.11.2018 – 24.11.2019
Etapa III – Optimizarea parametrilor tehnologici pentru obtinerea principiilor bioactive. Realizarea de suplimente alimentare si produse de uz extern pe baza de principii bioactive din zer si coaja de ou, fortificate cu produse secundare apicole. Testarea preclinica si clinica a produselor obtinute, Perioada de derulare: 25.11.2019 – 24.11.2020
Etapa IV – Demonstarea experimentala a functionalitatii solutiilor tehnice, Perioada de derulare: 25.11.2020 – 24.04.2021
Etapa V – Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 25.04.2021 – 24.04.2022
Etapa VI – Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 25.04.2022 – 24.04.2023
Etapa VII – Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 25.04.2023 – 24.04.2024
ACTIVITATI PE ETAPE
Etapa I – Elaborarea modelelor experimentale privind valorificarea deseurilor rezultate din industria laptelui si oualor si a produselor secundare ale stupului, prin obtinerea de principii bioactive. Analiza fizico-chimica a materiilor prime
Activitatea I.1 Identificarea suplimentelor alimentare si a produselor de uz extern in care vor fi incorporate principiile bioactive. Pregatirea personalului si organizarea specifica a laboratorului pentru realizarea mostrelor experimentale
Activitatea I.2 Elaborarea modelului experimental de separare a membranei cochiliere de coaja de ou
Activitatea I.3 Elaborarea modelului experimental de separare si fractionare a principiilor bioactive din zer si din produsele apicole, conservarea prin liofilizare sau atomizare a acestora
Activitatea I.4 Analiza fizico-chimica a cojii de ou, a membranei cochiliere, a principiilor bioactive din zer si a unor produse apicole de interes
Stadiul si rezultatele obtinute in Etapa I –
Etapa II – Realizarea modelelor experimentale de obtinere a principiilor bioactive. Realizarea de retete de produse stabile (suplimente alimentare si produse de uz extern) prin integrarea principiilor bioactive, la nivel de laborator
Activitatea II.1 Realizarea modelului experimental de obtinere si fractionare a principiilor bioactive din zer si din unele produse apicole si conservarea acestora prin refrigerare/ congelare/ liofilizare / atomizare, dupa caz
Microorganisme liofilizate – semipreparate inainte de afi introduse in preparate finite
Embrioni SPF- specific patogeni free, imagine de ansamblu si embrioni decupati
Efect citotoxic (a, b) indus de extracte apicole si citopatic-indus de virusuri–CDV (c) si HSV (d)
Activitatea II.2 Realizarea modelelor experimentale de separare a membranei cochilere de coaja de ou
Separarea manuala a membranelor
Separarea membranelor cu EDTA tetrasodic.
Activitatea II.3 Obtinerea experimentala a Ca organic din coaja de ou si a membranelor cochiliere hidrolizate si conservarea acestora prin metode adecvate (uscare-liofilizare /atomizare / refrigerare, congelare).
Obtinerea CaCO3 din cojile de ou
Obtinerea citratului de calciu direct din carbonatul de calciu
Activitatea II.4 Realizarea tehnologiilor de obtinere a suplimentelor alimentare pe baza de principii bioactive din zer si produse apicole, realizate sub una sau mai multe dintre urmatoarele forme de conditionare: bauturi, pulberi, pulberi hidrosolubile, efervescente, tablete, capsule, batoane. Realizarea tehnologiilor de obtinere a produselor pe baza de principii bioactive, de uz extern, preparate sub una dintre formele de conditionare creme, geluri, lotiuni
a.propolis b. polen c. extract propolis d. extract polen
Pasta de dinti cu extract apos de propolis si polen
Apa de gura cu extract apos de propolis si polen
Crema cu propolis Crema cu polen
Jeleuri cu propolis si polen
Stadiul si rezultatele obtinute in Etapa II –
Etapa III – Optimizarea parametrilor tehnologici pentru obtinerea principiilor bioactive. Realizarea de suplimente alimentare si produse de uz extern pe baza de principii bioactive din zer si coaja de ou, fortificate cu produse secundare apicole. Testarea preclinica si clinica a produselor obtinute.
Activitatea III.1 Optimizarea tehnologiei de extractie, fractionare si conservare a principiilor bioactive din zer si din unele produse apicole
![]() |
Izolat proteic din zer S1/2020 – avand o greutate moleculara de peste 10.000 Da |
![]() |
Extract de albine procesat |
3. La Activitatea III.2 Optimizarea tehnologiei de extractie a calciului organic si a proteinelor hidrolizate ………se pun pozele
![]() | ![]() | ![]() |
Solutie filtrata de citrat de calciu si pulberea obtinuta in urma uscarii |
- La Activitatea III.3 Optimizarea si realizarea experimentala de variante de retete……se pun pozele
![]() |
| |||
Crema nutritiva pentru aplicari cutanate | Produsul ORALTRAT ORGANIC BIOACTIV
|
4. La Activitatea III.4 Testarea prin mijloace preclinice si clinice a noilor produse ……se pun pozele
![]() |
Dinamica cresterii in greutate a puilor, lotul 1 hranit cu furaje in care s-au adaugat probiotice
|
![]() |
Dinamica cresterii in greutate a puilor la care probioticele s-au adaugat in apa de baut
|
5. La butonul DISEMINARE (inaintea butonului EVENIMENTE) se scrie:
ETAPA III/2020
Camelia ROVINARU, Diana PASARIN – „Egg shell membrane – alternative source of collagen”, The International Conference Agriculture for Life, Life for Agriculture, USAMV, June 4-6, Bucharest, Romania
Camelia ROVINARU, Diana PASARIN “Optimization of conditions for production of calcium citrate from egg shells”, The International Symposium Priorities of Chemistry for a sustainable development – PRIOCHEM XVIth Edition, 28.10 –30.10.2020, Bucharest, Romania
Stadiul si rezultatele obtinute in Etapa III –
Activitatea III.2 Optimizarea tehnologiei de extractie a Ca organic si de obtinere si a membranelor cochiliere hidrolizate
Activitatea III.3 Optimizarea si realizarea experimentala de variante de retete in care se vor incorpora si pre/ probiotice, vitamine, palatabile (arome naturale), uzuale. Realizarea unei linii demonstrative de microproductie pentru obtinerea de suplimente alimentare si a unui produs de uz extern
Activitatea III.4 Testarea prin mijloace preclinice si clinice a noilor produse, pe animale de laborator
Activitatea III.5 Optimizarea retetelor de suplimente alimentare si de produse de uz extern in functie de analiza senzoriala a acestora
Etapa IV – Demonstarea experimentala a functionalitatii solutiilor tehnice
Activitatea IV.1 Producerea de serii pilot de suplimente alimentare si produse de uz extern pentru demonstrarea functionalitatii solutiilor tehnice
Activitatea IV.2 Asistenta tehnologica la realizarea productiei experimentale
Activitatea IV.3 Inregistrare in lista proprie de produse a noilor produse. Cerere de brevet / marca inregistrata
Activitatea IV.4 Pagina web, materiale promo, articole, mobilitate internationala
Etapa V – Raportarea efectelor CO-ROMVAC
Etapa VI – Raportarea efectelor CO-ROMVAC
Etapa VII – Raportarea efectelor CO-ROMVAC
DISEMINARE
ETAPA II/2019
„Chemical components of chicken egg shell powder and membrane”, Rovinaru C, Pasarin D, Capra L, Radu E,. International Conference “Agriculture for Life, Life for Agriculture”, 06 – 08 iunie 2019, USAMV, Bucuresti.
„Separation methods of the eggshell membranes from eggshell”, Pasarin D, Rovinaru, The International Symposium Priorities of Chemistry for a sustainable development – PRIOCHEM, 30.10 – 01.11.2019, Bucuresti
EVENIMENTE
CONTACT
Persoana de contact: Dr. Ion NICOLAE, romvac76@gmail.com
Adresa: Sos. Centurii, nr. 7, judet (sector) Ilfov, 077190, Voluntari
Tel: 021 350 3106, Fax: 021 350 3110