Romvac – peste patru decenii de performanță în medicină

 

Romvac, la începutul drumului în medicina veterinară În 1972, pădurea de salcâmi ce aparținea Ocolului Silvic București ceda locul primei pietre de temelie pentru construirea viitoarei Companii Romvac. Astfel, Romvac Company S.A se înființează în 1974, inițial ca Laboratorul de Virusuri Tumorale Aviare (LVTA), în cadrul Centralei pentru producţia avicolă. LVTA producea un singur vaccin, contra Bolii Marek, în premieră pe plan european, ajungând la o producţie anuală de 20 de milioane de doze, în 1977.

Mai târziu, în 1981, LVTA se transformă în Centrul de Cercetări şi Biopreparate pentru Păsări şi Animale Mici (CCBPAM) care produce până în 1990, peste 30 de produse biologice, asigurând  întreg necesarul de vaccinuri pentru marile avicole româneşti, precum şi unele vaccinuri pentru vulpi, iepuri şi câini.

Având două clădiri cu laboratoare de producţie şi cercetare, două pavilioane pentru experimente pe animale, două ferme de păsări SPF formate din opt pavilioane echipate cu izolatoare speciale şi anexe tehnologice, acest centru medical veterinar a beneficiat de cea mai modernă dotare, fiind considerat până în 1985, cea mai mare realizare în domeniu, pe plan mondial. În plus, la infiinţarea sa au participat efectiv, prestigioşi specialişti şi instituţii de talie internaţională, precum: profesorul emerit Stive Hitchner, profesorul emerit Julius Fabricant şi profesorul emerit R. Colle Genetist; Hougton Poultry Research Station, Hougton, Huntington, Anglia; Universitatea Cornell Ithaca, New York, SUA.

În 1990, prin preluarea activului şi pasivului CCBPAM, se înfiinţează Societatea Comercială Romvac Company S.A. – Voluntari, aflată la câteva minute de Bucureşti, capitala României. Acum, Romvac începe să producă vaccinuri şi pentru bovine, ovine şi suine.

Anticipând evoluția pieței, una dintre cele mai ingenioase mişcări din istoria companiei a fost decizia de a produce şi medicamente, pe lângă vaccinuri, seruri şi reagenţi, pentru păsări şi animale, fapt care a asigurat marelui producător din România, menținerea cu succes, pe piaţă. La ora actuală, producţia de medicamente reprezintă 75 – 80% din cifra de afaceri.

În 1995, Romvac este una dintre puținele fabrici din ţară, privatizate prin metoda MEBO, care a reușit să crească fără probleme, într-o piață concurențială. După privatizare, Romvac avea 370 de acționari, adică toată lumea care era salariat atunci a primit dreptul de a cumpera cât dorea din companie, fără să fie în vreun fel limitativ numărul de acțiuni. Țelurile echipei de management de atunci au vizat doar podiumul în domeniul de activitate al companiei. Dacă până în anul 1989, Romvac era cunoscut drept Centrul de Cercetări și Biopreparate, după privatizare și-a pierdut acest statut, deși cercetare tehnologică s-a făcut în permanență, fără vreo întrerupere. Din fericire, începând cu anul 2010, Academia de Științe Agricole și Silvice a recunoscut din nou, Romvac-ul ca și unitate de cercetare și astfel, compania a obținut dreptul de a organiza concurs pentru posturile de cercetător științific gradele III, II și I. Mai mult, au început să se deruleze proiecte de cercetare în parteneriat cu ASAS.

Revenind la partea despre producție, perioada în care cercetarea și producția s-au desfășurat sub emblema Romvac-ului este și cea mai prolifică din dezvoltarea societății. Aceasta este perioada în care s-a produs o diversificare foarte mare a producției. Acum au apărut vaccinurile pentru porci, respectiv Rompestivac contra pestei porcine și vaccinul contra rujetului la porci. Apoi a fost realizat și vaccinul contra antraxului, boală comună pentru animale și la oameni, respectiv vaccinul Carboromvac care se prepară continuu de atunci, din 1994 și până în prezent, și care a contribuit și contribuie la prevenirea acestei boli.

De asemenea, s-a dezvoltat producția de medicamente, începând cu tonice generale și cu rehidratanți și trecând la vitamine, premixuri, produse antiinfecțioase, produse antiparazitare, în general toată gama de produse medicamentoase necesare pentru speciile de animale din țară.

Această diversificare a dus la realizarea a peste 40 de produse biologice și a peste 170 de medicamente conforme cu standardele UE, dintre care amintim medicamentele din gama Rombendazol sub diverse forme de condiționare.

Romvac astăzi Cu o cifră de afaceri de 12 000 000 de euro, Romvac Company S.A. realizează în prezent, peste 60 de produse bilogice (vaccinuri, substanţe revelatoare, kituri de diagnostic) şi peste 200 de medicamente de uz veterinar: tonice generale şi rehidratante, premixuri vitamino-minerale, promotori de creştere şi vitamine, antimicrobiene şi antimicotice, medicamente antiparazitare, produse pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, antiinfecţioase locale, cicatrizante şi produse desensibilizante şi antitoxice.

Romvac Company S.A. este cel mai mare producător local de vaccinuri şi medicamente pentru animale, deţinând aproape 20% din piaţa locală a medicamentelor pentru animale, estimată la circa 55 – 60 milioane de euro.

Compania este recunoscută pentru faptul că asigură o gamă variată de produse în toate formele (soluţii, comprimate, pulberi, unguente etc.) şi pentru toate speciile de animale crescute în România.

Înțelegând perfect evoluția domeniului și a pieței, Romvac a investit mereu, sume enorme în retehnologizare, fiind dotat cu laboratoare moderne de control al medicamentelor şi vaccinurilor.

De asemenea, compania deţine propriul Laborator Sanitar – Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA). Acesta este autorizat sanitar – veterinar şi posedă Certificatul de Acreditare RENAR. Aici se pot efectua toate analizele necesare, se indică schema de tratament şi se asigură produsele conforme.

Mai mult, din anul 2015, Romvac are un nou și extrem de modern Laborator de Cercetare – Dezvoltare în domeniul medicinei umane, activitatea acestuia vizând cercetarea pentru producţia şi utilizarea suplimentelor alimentare pe bază de anticorpi (IgY) specifici. Terapia cu imunoglobulina Y se recomandă în cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac, care este parte componentă a Departamentului de Cercetare-Dezvoltare al Romvac Company S.A.. Acesta şi-a început activitatea în anul 2016, după lansarea pe piaţă a produselor din gama Imunoinstant.

Romvac în lupta infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice Ținând cont de contextul global care prezintă o realitatea foarte dură pentru sănătate prin rezistența bacteriilor la antibiotice, Romvac a lansat în anul 2014 și a dezvoltat considerabil, Oul hiperimun PC2 și gama de produse Imunoinstant pentru uz uman, producând la ora actuală, anticorpi naturali IgY utilizați ca adjuvant în tratarea specifică a infecţiilor date de 18 tulpini bacteriene rezistente la antibiotice, respectiv: Acinetobacter baumannii, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Salmonella spp., Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium difficile – corpi bacterieni și anatoxina, Candida albicans, Helicobacter pylori, Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Proteus mirabilis, Streptococcus grup B, Candida glabrata și Candida krusei.

Imunoglobulina Y conținută de aceste suplimente alimentare este extrasă din gălbenușul ouălor provenite de la găini imunizate cu microorganisme patogene pentru om și care au fost izolate de la pacienți din spitalele din România. Cel mai mare avantaj al produselor Imunoinstant este că acestea se pot personaliza în funcție de pacient și/sau infecție, astfel încât să acționeze strict asupra tulpinii microbiene care îl afectează pe un pacient anume. Aşadar, Compania Romvac a folosit bacterii recoltate de la pacienţi umani pentru realizarea unei terapii inovatoare. În plus, testele de laborator au demonstrat că pe lângă imunoglobulina Y specializată, în gălbenuşul oului de găină există mai mulţi anticorpi care pot neutraliza diverse bacterii şi chiar virusuri.

Rezultatele obținute în urma terapiei personalizate sunt uimitoare: vindecarea clinică este rapidă, iar testările bacteriologice cu rezultat negativ confirmă eliminarea agentului patogen din organism. În plus, au fost vindecate infecţii bacteriene vechi de ani de zile, psoriazisul şi a fost adusă o contribuiție considerabilă, la îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor bolnavi de epidermoliză buloasă.

Certificări Începând cu mijlocul anilor 2000, Romvac lucrează doar cu materiile prime admise în Comunitatea Europeană. Din 2000, Romvac respectă standardul ISO 9001 și are spațiile și fluxurile pregătite conform normelor GMP, obligatorii pentru orice producător de medicamente.

În mod voluntar, Romvac a vrut însă să obțină și restul certificărilor care îi atestă statutul de companie premium, obținând încă din anul 2008, certificarea SMI (Sistemul de Management Integrat), care cuprinde:

  • Managementul Calităţii ISO 9001
  • Sistemul de Management al Mediului ISO 14001
  • Sistemul de Sănătate şi Securitate Ocupaţională OHSAS 18001:2004.

În anul 2004, compania ROMVAC a primit din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, confirmarea încadrării în normele de bună practică de fabricaţie (G.M.P.), certificatele obţinute fiind confirmate (reexaminate) în 2007, 2009, 2011 şi 2013.

Romvac și propria rețea de distribuție națională Datorită reţelei proprii de distribuţie create (35 de depozite judeţene şi 8 farmacii veterinare proprii), compania este o societate reprezentativă a medicinei veterinare, asigurând desfacerea atât a produselor sale, cât şi a unei palete de 1200 de medicamente şi produse de uz zootehnic, realizate de firme internaţionale.

430 de angajaţi Romvac Company S.A. are un număr de 430 angajaţi, din care peste 100 sunt absolvenţi de învăţământ superior (medici veterinari, chimişti, biochimişti, biologi, ingineri chimişti etc.), iar mai mult de 130 lucrează în Romvac de mai bine de 35 de ani. Dorinţa cea mai mare a acţionarilor este să transforme Romvac-ul într-un mare producător de medicamente la nivel internaţional şi să exporte în zeci de ţări.

Romvac pe piaţa internaţională Creşterea cifrei de afaceri se datorează şi exportului. Astfel, de câţiva ani, Compania Romvac exportă produsele sale pe trei continente, în ţări precum Lituania, Nigeria, Albania, Kosovo, Malta, Macedonia, Georgia, Kuweit, Moldova, Spania, Olanda, Irlanda, Ungaria, Irak, Iran, Italia şi Qatar. De asemenea, Romvac are dosare depuse pentru înregistrarea în Egipt.

Proiecte și produse noi Romvac are propriul Program de Cercetare – Dezvoltare, iar în cadrul acestuia la ora actuală există 15 teme interne de cercetare. Cercetările vizează obţinerea de produse medicinale, biopreparate, aditivi furajeri, alimentari, substanţe fitoterapeutice, dar şi produse bio destinate agriculturii şi zootehniei.

De asemenea, Romvac este implicat şi în proiecte de cercetare finanţate din exterior, fiind contractor în cadrul proiectului privind bioconversia lactozei din zer, subprodus regenerabil avantajos, în produse cu valoare adăugată.

În afară de acesta, Romvac este partener în programul pe tehnologii și produse inteligente pentru tratamentul și prevenirea mamitelor la rumegătoarele productive bazate pe chimia verde a compozitelor destinate sănătății publice veterinare.

În curând, vom finaliza înregistrarea şi vom obţine autorizaţia de comercializare pentru vaccinul antirabic inactivat, pentru vaccinul pentru porumbei Columbopolivac, vaccinul contra bolii limbii albastre la rumegatoare, RomvacBlue – 4 şi tuberculina aviară.

În anul 2015, în urma proiectului Eureka privind valorificarea superioară a zerului, în cadrul Romvac, s-a înființat Compartimentul de Biotehnologii care să se ocupe de cultivarea diferitelor bacterii cu rol benefic pentru sănătatea animală și umană și care aveau la bază baza zerul. Asftel primul produs obținut a fost Oligolac Animal Premix, o cultură de drojdii lactice cu efecte asupra stimulării fertilității la animale. Zerul, datorită componentelor sale, poate fi folosit în mai multe direcții. Prin extragerea proteinelor, concentrarea și purificarea lor se poate obține o paletă largă de produse benefice pentru sănătate. Lactoferina prezentă în zer este un antimicrobian puternic, putând fi folosit în tratamentul infecțiilor bacteriene. Imunoglobuline pot fi separate și folosite în profilaxia unor boli, în timp ce proteinele minore (sub 10 KDa) pot fi utile în alimentația animalelor cu probleme renale etc.. Toate aceste aspecte reprezintă preocupările actuale ale compartimentului pentru dezvoltarea unor tratamente alternative la bolile animalelor.

După deproteinizarea zerului, acesta poate fi folosit ca mediu de cultură pentru cultivarea drojdiilor și bacteriilor lactice. Pe zer deproteinizat se cultivă în prezent, al doilea produs formulat și anume Bioenterom, o cultură vie de Enterococcus faecium, cu un puternic efect antidiareic la animale și om. Zerul deproteinizat oferă suportul ideal pentru multiplicarea și conservarea bacteriilor lactice.

Un al produs elaborat îl reprezintă agenții de însilozare. Astfel, Bioromsil este constituit din două tulpini bacteriene și anume Enterococcus faecium și Lactobacillus plantarum. Acest amestec de bacterii asigură obținerea unui siloz de calitate superioară, prin scăderea rapidă a pH-ului prin intensificarea fermentației acido-lactice a zaharurilor din plante și creșterea conținutului în acid lactic. Această acidifiere rapidă a silozului inhibă dezvoltarea florei de putrefacție, a mucegaiurilor, fiind inhibată și fermentația butirică, reducându-se pierderile datorate degradării. Prin folosirea agenților de însilozare se reduce perioada de fermentare și crește conservabilitatea silozului. Prin folosirea produsului Bioromsil, se asigură o floră benefică în tubul digestiv al animalelor și crește palatabilitatea și digestibilitatea nutrețului.

Al patrulea produs obținut în Compartimentul de Biotehnologii este un probiotic uman cu Lactobacillus plantarum, Bioenterom LP, folosit cu succes în scopul reducerii nivelului de colesterol, ca adjuvant în tratamentul obezității, al diabetului, în enteropatii și hepatopatii. În momentul de față, se fac testări pentru înregistrarea acestui produs ca supliment alimentar destinat consumului uman.

Romvac a dezvoltat și gama de produse fitoterpice, ţinând cont de rezistenţa microorganismelor la antibiotice, dar şi de faptul că mulţi clienţi au început să evite medicamentele de sinteză despre care se ştie că rămân în organism o perioadă, motiv pentru care produsele pe bază de carne, lapte sau ouă nu mai sunt acceptate de procesatorii din industria alimentară sau de lanţurile mari de magazine alimentare. Astfel, a apărut unguentul 100% natural, Herbal Mycoderm, cu efect antibacterian, antimicotic şi antiprurit. Tot nou este şi RomEnteroprotect, o pastă orală cu formula bazată pe extracte de plante, folosită ca adjuvant în enteropatiile tineretului tuturor speciilor de mamifere. De asemenea, a fost creat Ecvipur-ul, şampon din plante pentru cai, în varianta pentru pelaj deschis şi cea pentru pelaj închis.

Mai mult, a început producţia îngrăşământului bacterian,  Rom – Agrobiofertil NP, care fixează azotul şi fosforul în sol, înlocuind astfel, utilizarea îngrăşămintelor chimice.

De asemenea, a fost lărgită și gama de suplimente alimentare pentru uz uman – Imunoinstant -, utilă în tratarea infecţiilor bacteriene cu bacterii rezistente la antibiotice, a psoriazisului şi în întărirea imunitaţii organismului, cu alte produse de la noi soluţii buvaile, suspensii, spray-uri, gel, creme, unguente şi până la comprimate. Dintre acestea se menționează produsele OvoCalD, comprimate pentru prevenirea şi tratamentul osteoporozei şi ROdia, comprimate pentru tratamentul durerilor articulare.

Concluzionând, imaginea pe care Romvac și-a construit-o de la înființarea sa și până în prezent descrie o istorie extrem de bogată și dinamică sub aspectul realizărilor științifice ca număr și importanță, o parte dintre acestea fiind premiere naționale sau internaționale. Însă, în același timp, istoria societății este marcată și de constante care s-au dovedit a fi condiție “sine qua non” pentru existența și dezvoltarea acesteia: echipa managerială eficientă, colectivul profesionist, experința acumulată de-a lungul anilor, seriozitatea, dorința de menținere permanentă pe piață, capacitatea de adaptare rapidă la noile realități ale pieței, respectul față de profesie și domeniu și nu în ultimul rând, grija pentru sănătatea oamenilor și a animalelor care s-a reflectat în fiecare produs ieșit pe porțile producătorului Romvac.