ROMVAC – APROAPE 5 DECENII DE PERFORMANȚĂ ÎN MEDICINĂ

 

Romvac, la începutul drumului în medicina veterinară


Romvac Company S.A a apărut iniţial în 1974, ca Laboratorul de Virusuri Tumorale Aviare (LVTA), în cadrul Centralei pentru producţia avicolă. LVTA producea un singur vaccin, contra bolii Marek, în premieră pe plan european, ajungând la o producţie anuală de 20 de milioane de doze, în 1977.

Mai târziu, în 1981, LVTA se transformă în Centrul de Cercetări şi Biopreparate pentru Păsări şi Animale Mici (CCBPAM) care produce până în 1990, peste 30 de produse biologice, asigurând întreg necesarul de vaccinuri pentru marile avicole româneşti, precum şi unele vaccinuri pentru vulpi, iepuri şi câini.

În 1990, prin preluarea activului şi pasivului CCBPAM, se înfiinţează Societatea Comercială ROMVAC COMPANY S.A. - Voluntari, aflată la câteva minute de Bucureşti. Romvac începe să producă vaccinuri şi pentru bovine, ovine şi suine, dar şi medicamente. În 1995, Romvac se privatizează prin metoda MEBO. 


Romvac şi drumurile noi de astăzi


Compania este recunoscută pentru faptul că asigură o gamă variată de produse în toate formele (soluţii, comprimate, pulberi, unguente etc.) şi pentru toate speciile de animale crescute în România.

Romvac Company S.A. realizează peste 60 de produse biologice (vaccinuri, substanţe revelatoare, kituri de diagnostic) şi peste 200 de medicamente de uz veterinar: tonice generale şi rehidratante, premixuri vitamino-minerale, promotori de creştere şi vitamine, antimicrobiene şi antimicotice, medicamente antiparazitare, produse pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, antiinfecţioase locale, cicatrizante şi produse desensibilizante şi antitoxice.

Romvac este dotat cu laboratoare moderne de control al medicamentelor şi vaccinurilor. Compania deţine propriul Laborator Sanitar - Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA). Acesta este autorizat sanitar - veterinar şi posedă Certificatul de Acreditare RENAR. Aici se pot efectua toate analizele necesare, se indică schema de tratament şi se asigură produsele conforme.

Datorită reţelei proprii de distribuţie create (35 de depozite judeţene şi 5 farmacii veterinare proprii), compania este o societate reprezentativă a medicinei veterinare, asigurând desfacerea atât a produselor sale, cât şi a unei palete de 1200 de medicamente şi produse de uz zootehnic, realizate de firme internaţionale.


Cercetare și dezvoltare în medicina veterinară


Timpul a demonstrat până acum, că toate demersurile întreprinse de Romvac în medicina veterinară și mai nou, în cea umană, au fost extrem de inspirate, fiind rezultatul unor acțiuni inițiate în momentul potrivit și la locul potrivit.

Acesta este și motivul pentru care Romvac va continua în forță, activitatea de cercetare care vizează obţinerea de noi produse medicinale, biopreparate, aditivi furajeri, alimentari, substanţe fitoterapeutice, dar şi produse bio destinate agriculturii şi zootehniei.

Principala direcție de cercetare în medicina veterinară este și în continuare, cercetarea ştiinţifică tehnologică. Aceasta se desfășoară pe bază de programe anuale și de perspectivă. Programul actual cuprinde mai multe teme de cercetare și își propune să aducă în piață, noi produse medicinale, pe lângă cele deja lansate în anul abia încheiat, respectiv: Osteocicatrat Forte Gel, un excelent adjuvant antiinflamator și analgezic, siropul expectorant Herbal Tusifug, RomFortMin, soluție concentrată de minerale esențiale și oligoelemente pentru toate speciile de animale și Carnicol Plus Sol, un complex de vitamine, minerale şi carnitină pentru porumbei.

Programele de dezvoltare ale companiei vizează diversificarea produselor fitoterapice veterinare, care constituie un beneficiu prin înlocuirea terapiei alopate și care au ca scop să limiteze cantitatea de antibiotice utilizate în prevenirea și tratamentul anumitor afecțiuni.


BIO – Ofensiva Romvac prin valorificarea deșeurilor


Utilizarea excesivă a produselor chimice pe întregul lanţ trofic - agricultură, zootehnie, industrie alimentară – a avut, în multe cazuri, urmări din cele mai nedorite și a generat dezechilibre majore. Aceste aspecte au determinat orientarea cercetărilor Companiei Romvac către elaborarea unor produse „prietenoase“ cu natura ca întreg – sol, aer, apă, plante, animale, oameni.

Mergând pe ideea obţinerii unor produse BIO prin utilizarea deşeurilor din alte domenii ale industriei (zerul din industria laptelui, melasa din industria zahărului), specialiştii de la Romvac au creat, în ultimii ani, mai multe produse naturale pe bază de culturi bacteriene benefice şi proteine bioactive din zer, cu rol probiotic, imunomudulator, bioconservant sau biofertilizator. Această direcție se va menține prin diversificarea gamei.


Romvac și agricultura ecologică


Pentru reducerea impactului chimizării și pentru promovarea unei agriculturi ecologice durabile, specialiştii de la Romvac au creat un îngrăşământ 100% ecologic, Rom-Agrobiofertil NP, utilizând bacterii benefice existente în microflora solului. Din multitudinea acestora, pentru obţinerea produsului Rom-Agrobiofertil NP au fost selectate: Azospirillum lipoferum, Azotobacter chroococcum şi Bacillus megaterium.


Romvac în lupta împotriva infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice


Ținând cont de contextul global care prezintă o realitatea foarte dură pentru sănătate prin rezistența bacteriilor la antibiotice, Romvac a lansat în anul 2014 și a dezvoltat considerabil, Oul hiperimun PC2 și gama de produse Imunoinstant pentru uz uman, producând la ora actuală, anticorpi naturali IgY utilizați ca adjuvant în tratarea specifică a infecţiilor date de 30 de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice, printre care: Acinetobacter baumannii, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Salmonella spp., Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium difficile – corpi bacterieni și anatoxina, Candida albicans, Helicobacter pylori, Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Proteus mirabilis, Streptococcus grup B, Candida glabrata și Candida krusei.


Imunoglobulinele IgY specifice din Oul Hiperimun Romvac,
3 beneficii majore pentru sănătate


Obținute prin hiperimunizarea găinilor cu microorganisme patogene pentru om, imunoglobulinele IgY specifice din Oul Hiperimun Romvac ajută mecanismul de susținere a imunității pasive, adică organismul uman primește gata preparați anticorpii de care are nevoie, fără a mai fi nevoit să îi producă singur aşa cum se întâmplă în cazul imunizării active, prin vaccinare.

De asemenea, aceste imunoglobuline IgY specifice acționează preventiv, ca o barieră pe care organismul nostru o capătă împotriva factorilor biologici agresivi patogeni, dar are, în același timp, și acțiune curativă în cazul pacienților care au contactat, deja, o infecție cu unul din agenții patogeni împotriva cărora, în Oul Hiperimun Romvac, există deja anticorpi specifici.

Imunitatea pasivă indusă de imunoglobuline IgY specifice din Oul Hiperimun Romvac asigură o protecție imediată față de infecții urinare, respiratorii, cutanate, gastrice, gastrointestinale, genitale etc.. Imunoglobulinele IgY din Oul Hiperimun sunt principiul activ esențial pe care se bazează toate produsele și protocoalele terapeutice Imunoinstant dezvoltate și validate de experții Companiei Romvac, pentru a oferi suport imunitar organismului, pentru a trata eficient diferitele afecțiuni cauzate de microorganisme patogene și, de asemenea, pentru a regenera şi echilibra organismul.

Rezultatele obținute în urma terapiei cu IgY sunt uimitoare: vindecarea clinică este rapidă, iar testările bacteriologice cu rezultat negativ confirmă eliminarea agentului patogen din organism. În plus, au fost vindecați pacienți cu infecţii bacteriene sau psoriazis vechi de ani de zile şi a fost adusă o contribuiție considerabilă, la îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor bolnavi de epidermoliză buloasă.

Romvac a înregistrat o premieră mondială, fiind primii din lume care am vindecat clinic, o fetiță de 5 anișori de psoriazis vulgar generalizat. Ştim foarte bine că pentru copiii cu psoriazis, nu există tratament alopat din cauza efectelor secundare care apar prin adminstrarea acestuia.

Ca o recunoaştere a beneficiilor sale, Imunoinstant a fost distins cu 2 Medalii de Aur și 4 de Bronz, la Salonul Internațional al Cercetării științifice, Inovării și Inventicii, ProInvent, desfășurat la Cluj – Napoca, în martie 2018. Aurul a fost acordat Companiei Romvac, pentru merite deosebite în medicina umană, respectiv pentru obținerea și utilizarea imunoglobulinelor din gălbenuş de Ou hiperimun PC2 (Igy), dar şi pentru procedeul de tratament imunologic cu produse biologice PC2, utilizat în epidermoliza buloasă.


Proiecte în medicina umană


Romvac va lansa cât de curând gama de produse cosmetice de lux pentru fiecare etapă a ritualului de îngrijire. Colecția va conține produse pe bază de imunglobuline Y, pentru curățare și demachiere, exfoliere, tonifiere și hidratare și va acționa activ în tratarea și ameliorarea diferitelor afecțiuni cutanate specifice, precum: acneea, foliculita, dermatita atopică și uscăciunea și deshidratarea pielii.


Programe de cercetare în medicina umană și veterinară


Romvac are în derulare 3 programe de cercetare internă și 3 de cercetare externă care vizează obținerea a zeci de produse noi atât pentru sănătatea animalelor, cât și a oamenilor.

În portofoliul Romvac vor intra în curând, soluția StomaTrat pentru sănătatea cavității orale la oameni, dar și crema JolieDerm, pentru persoanele care se confruntă cu anumite probleme ale tenului.


Certificări


De-a lungul anilor, Compania Romvac a investit enorm în retehnologizare, obţinând certificarea SMI (Sistemul de Management Integrat), care cuprinde: Managementul Calităţii SR EN ISO 9001:2015, Sistemul de Management al Mediului SR EN ISO 14001:2015 şi Sistemul de Sănătate şi Securitate Ocupaţională SR ISO OHSAS 45001:2018.

În anul 2004, Compania Romvac a primit din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, confirmarea încadrării în normele de bună practică de fabricaţie (G.M.P.), certificatele obţinute fiind confirmate (reexaminate) în 2007, 2009, 2011, 2013, 2016 şi 2019.

Romvac Company S.A. este unitate atestată pentru efectuarea activităţii de Cercetare Dezvoltare în domeniul Mediciniei Veterinare, unitatea aflându-se în coordonarea ştiinţifică a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.


Romvac pe piaţa internaţională


De câţiva ani, Compania Romvac exportă produsele sale în ţări precum: Iordania, Grecia, Anglia, Bulgaria, Lituania, Niger, Albania, Kosovo, Malta, Spania, Macedonia, Georgia, Kuweit, Republica Moldova, Olanda, Irland, Ungaria, Irak, Iran, Italia și Qatar.


Viorica Chiurciu, DVM, PhD – Director General al Romvac Company S.A.


“Imaginea pe care Romvac și-a construit-o de la înființarea sa și până în prezent descrie o istorie extrem de bogată și dinamică sub aspectul realizărilor științifice ca număr și importanță, o parte dintre acestea fiind premiere naționale sau internaționale. Însă, în același timp, istoria societății este marcată și de constante care s-au dovedit a fi condiție “sine qua non” pentru existența și dezvoltarea acesteia: echipa managerială eficientă, colectivul profesionist, experința acumulată de-a lungul anilor, seriozitatea, dorința de menținere permanentă pe piață, capacitatea de adaptare rapidă la noile realități ale pieței, respectul față de profesie și domeniu și nu în ultimul rând, grija pentru sănătatea oamenilor și a animalelor care s-a reflectat în fiecare produs ieșit pe porțile producătorului Romvac.

Faptul că societatea și-a început existența de la un singur vaccin, pentru ca astăzi să ajungă să realizeze aproape 300 de produse medicinale de uz veterinar și alte aproape 100 de uz uman, conferă marelui producător Romvac, statutul de societate reprezentativă pentru medicina veterinară și umană, statut de la care nu va abdica deoarece proiectele sale se vor realiza în continuare cu ambiție și profesionalism.”