Romvac – peste patru decenii de performanță în medicină


Istoria ROMVAC începe încă din primele luni ale anului 1965 când un grup de tineri cercetători dornici să schimbe şi să modernizeze activitatea de medicină veterinară din România, cu sprijinul Departamenului Agriculturii de Stat al Ministerului Agriculturii din acea vreme, pun bazele primului laborator. În anii ´70, ROMVAC producea un singur vaccin și anume cel contra Bolii Marek, în premieră pe plan european, ajungând în 1977 la o producţie anuală de 20 de milioane de doze. Personalul calificat dar și infrastructura modernă a făcut din Romvac cel mai performant centru medical veterinar pe plan mondial al anilor ´80.

Până în anul 1990, Romvac a dezvoltat peste 30 de produse biologice, asigurând astfel întreg necesarul de vaccinuri pentru marile avicole româneşti, precum şi unele vaccinuri pentru vulpi, iepuri şi câini. Din 1990, Romvac începe să producă vaccinuri şi pentru bovine, ovine şi suine, însă anticipând evoluția pieței, una dintre cele mai ingenioase mişcări din istoria companiei a fost decizia de a produce şi medicamente.

La ora actuală, producţia de medicamente reprezintă circa 75 – 80% din cifra de afaceri, începând cu tonice generale, rehidratanți și trecând la vitamine, premixuri, produse antiinfecțioase sau produse antiparazitare. Astfel, Romvac realizează peste 60 de produse bilogice (vaccinuri, substanţe revelatoare, kituri de diagnostic) şi peste 200 de medicamente de uz veterinar. Compania produce în general toată gama de produse medicamentoase necesare pentru speciile de animale crescute în România sub mai multe forme: soluții, comprimate, pulberi, unguente, etc. Pe lângă aprovizionarea pieței românești prin 35 de depozite județene, 8 farmacii proprii și prin parteneri, Romvac exportă produsele proprii pe trei continente, în ţări precum Lituania, Nigeria, Albania, Kosovo, Malta, Macedonia, Georgia, Kuweit, Moldova, Spania, Olanda, Irlanda, Ungaria, Irak, Iran, Italia şi Qatar.

 

Cu peste 430 de angajați, începând cu anul 2010, Academia de Științe Agricole și Silvice a recunoscut din nou Romvac-ul ca fiind unitate de cercetare și astfel, compania a obținut dreptul de a angaja cercetători științifici gradele III, II și I. Înțelegând perfect evoluția medicinei veterinare și a pieței de profil, Romvac a investit mereu sume considerabile pentru retehnologizare, fiind dotat cu laboratoare moderne de cercetare și control al medicamentelor şi vaccinurilor. Spațiile și fluxul de producție este în permanență retehnologizat astfel încât normele GMP obligatorii pentru orice producător de medicamente să fie respectate.

În anul 2014, Romvac a lansat gama de suplimente alimentare pentru uz uman numită Imunoinstant. Dat fiind faptul că noi oamenii am dezvoltat o rezistență mare la antibiotice, imunoglobulinele de găină sunt un foarte bun adjuvant în tratarea infecțiilor cauzate de anumite microorganisme patogene. Astfel, gama Imunoinstant conține produse care au la bază anticorpi din gălbenușul de ou provenit de la găini imunizate cu viruși umani. Rezultatele obținute în urma terapiei sunt uimitoare. De asemenea, produsele Imunoinstant sunt recomandate și pentru întărirea sistemului imunitar, fără a avea contraindicații.

Dat fiind faptul că rezistența umană la antibiotice este determinată în mare parte de consumul de carne, lapte și ouă ce provin de la animale tratate excesiv cu antibiotic, cercetătorii Romvac au început să dezvolte tratamente naturiste alternative pentru animale, unele folosite profilactic, altele ca adjuvante. Asfel au apărut produse veterinare cu rol antiinflamator, antibacterian și antiseptic etc. Acestea sunt folosite și devin din ce în ce mai apreciate de crescătorii de animale (seria de produse Greenvet) deoarece conțin în mare parte uleiuri volatile și ingrediente apicole.

În anul 2015 s-a înființat Compartimentul de biotehnologii care se ocupă de cultivarea diferitelor bacterii cu rol benefic pentru sănătatea animală și umană și care au la bază baza zerul. Asftel primul produs obținuta fost Bioenterom, un produs probiotic ce conține o cultură de drojdii lactice cu efecte asupra stimulării fertilității la animale. Datorită componentelor sale, zerul poate fi folosit în mai multe direcții. Prin extragerea proteinelor, concentrarea și purificarea lor se poate obține o paletă largă de produse benefice pentru sănătate. Lactoferina prezentă în zer este un antimicrobian puternic, putând fi folosit în tratamentul infecțiilor bacteriene. Imunoglobuline pot fi separate și folosite în profilaxia unor boli, în timp ce proteinele minore (sub 10 KDa) pot fi utile în alimentația animalelor cu probleme renale. Toate aceste aspecte reprezintă preocupările actuale ale compartimentului pentru dezvoltarea unor tratamente alternative la bolile animalelor. Zerul deproteinizat are un puternic efect antidiareic atât la animale, cât și la om. Zerul deproteinizat oferă suportul ideal pentru multiplicarea și conservarea bacteriilor lactice.

Imaginea pe care Romvac și-a construit-o de la înființarea sa și până în prezent descrie o istorie extrem de bogată și dinamică sub aspectul realizărilor științifice ca număr și importanță, o parte dintre acestea fiind premiere naționale sau internaționale. Însă, în același timp, istoria societății este marcată și de constante care s-au dovedit a fi condiție “sine qua non” pentru existența și dezvoltarea acesteia: echipa managerială eficientă, colectivul profesionist, experința acumulată de-a lungul anilor, seriozitatea, dorința de menținere permanentă pe piață, capacitatea de adaptare rapidă la noile realități ale pieței, respectul față de profesie și domeniu și nu în ultimul rând, grija pentru sănătatea oamenilor și a animalelor care s-a reflectat în fiecare produs ieșit de pe porțile producătorului Romvac.