Whey lactose bioconversion in hight-added value products using cheap renevable substrate , OLIGOLAC
DESPRE PROIECT
- Numar Eureka: E!8076
- Numar contract de finantare: 335E/19.12.2013
- Titlul proiectului : Whey lactose bioconversion in high-added value products using cheap renewable substrate
- Acronimul: OLIGOLAC
- Coordonator proiect: ROMVAC COMPANY S.A. – Director General Ing. Constantin Chiurciu
- Director proiect : Ion Nicolae
- Finantat de catre: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) – Program INOVARE – Subprogram Cooperare Europeana Eureka-Eurostars
- Link catre pagina proiectului pe site-ul Eureka: http://www.eurekanetwork.org/project/id/8076
- Link catre pagina UEFISCDI: www.uefiscdi.gov.ro
- Valoarea totala a contractului: 2.819.500 lei
- Valoarea contractului (sursa numai buget de stat): 1.290.000 lei
- Durata implementarii: 19.12.2013-15.11.2016
COMPONENTA CONSORTIULUI
- Coordonator proiect
Romvac Company S.A.
Sos. Centurii, nr. 7, judet (sector) Ilfov, 077190, Voluntari
Director proiect – Dr. Ion NICOLAE; romvac74@gmail.com - Partener P1
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM Bucuresti
Spl. Independentei 202, sector 6, 06021, Bucuresti
Responsabil proiect – Dr. Biolog Diana PASARIN; dianapasarin11@yahoo.com - Partener P2
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare
Str. Dinu Vintila nr. 6, sector 2, Bucuresti
Responsabil proiect – Dr. Biolog Lavinia BERCA; laviniamariana.berca@gmail.com - Partener extern – SLOVENIA
Emona – Nutrion Research & Development Department
Kavciceva, 72, 1000 – Ljubljana, Slovenia
Responsabil proiect – Dr. Sc. Matjaz Cervek; matjaz.cervek@e-rcp.si
OBIECTIVUL
Producerea de proteina monocelulara, oligozaharide cunoscute ca factor de crestere Bifidus si aminoacizi chelatati, cu ajutorul drojdiilor lactice inalt productive dezvoltate pe substrat ieftin, si anume zer, prin modificarea parametrilor biotehnologici
REZULTATELE PRECONIZATE ALE PROIECTULUI
- Obtinerea de tulpini de drojdii lactice inalt performante
- Noi aditivi furajeri reprezentati prin : proteina monocelulara, oligozaharide si aminoacizi chelatati
- Realizarea de amestecuri optime de furaje in care componenta proteica este inlocuita cu aditivii furajeri mentionati
ETAPE
Etapa I – Analiza materiei prime (zer) si realizarea de variante de medii de fermentatie eficiente si economice. Pregatirea conditiilor pentru cresterea si supravegherea loturilor experimentale de animale. Optimizarea parametrilor tehnologici pentru selectarea de noi tulpini de drojdii lactice adaptate si inalt productive si conservarea acestora, Perioada de derulare: 19.12.2013 – 15.11.2014
Etapa II – Obtinerea si caracterizarea bioproduselor. Elaborarea procesului tehnologic de laborator si realizarea productiei experimentale, Perioada de derulare: 16.11.2014 – 15.11.2015
Etapa III – Demonstrarea si evaluarea eficientei tehnologice, Perioada de derulare: 16.11.2015 – 15.11.2016
Etapa IV – Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 16.11.2016 – 15.11.2017
Etapa V – Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 16.11.2017 – 15.11.2018
Etapa VI – Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 16.11.2018 – 15.11.2019
ACTIVITATI PE ETAPE
Etapa I – Analiza materiei prime (zer) si realizarea de variante de medii de fermentatie eficiente si economice. Pregatirea conditiilor pentru cresterea si supravegherea loturilor experimentale de animale. Optimizarea parametrilor tehnologici pentru selectarea de noi tulpini de drojdii lactice adaptate si inalt productive si conservarea acestora
- Remont hala de crestere si exploatare pasari SPF, amenajare voliera pentru experimente pe porumbei. Selectarea si organizarea loturilor de animale martor si experimentale. Pregatirea personalului pentru aplicarea metodei
- Analiza fizico-chimica a substratului energetic (zer) prin metode Munson-Walker si ICP-OES. Stabilirea compozitiei mediilor de cultura (mediilor de multiplicare)
- Caracterizarea microbiologica a materiei prime conform standardelor specifice produselor lactate
- Obtinerea de medii pentru conditionarea si conservarea prin liofilizare sau congelare in azot a tulpinilor de drojdii lactice adaptate
- Experimentari de laborator pentru obtinerea de drojdii lactice adaptate prin modificarea parametrilor tehnologici (temperatura, pH, aerare, dimensiune inocul) pornind de la tulpini parentale (Kluyveromyces marxianus, K. marxianus marxianus)
Colonii de Kluyveromyces marxianus
- Caracterizarea fenotipica si genetica a tulpinilor de drojdii lactice parentale
- Conditionarea prin liofilizare sau imersie in azot lichid a tulpinilor de drojdii lactice adaptate; determinarea stabilitatii preparatelor rezultate prin teste de degradare accelerata si in timp real
- Selectarea noilor tulpini de drojdii lactice adaptate, in functie de randamentul de transformare a materiei prime (zer) in biomasa proteica (levuriana)
Stadiul si rezultatele obtinute in Etapa I –
Etapa II – Obtinerea si caracterizarea bioproduselor. Elaborarea procesului tehnologic de laborator si realizarea productiei experimentale
- Caracterizarea morfo-fiziologica, de cultura si moleculara a noilor tulpini de drojdii lactice adaptate si selectate
Aspectul coloniilor Kluyveromyces Kluyveromyces marxianus marxianus
marxianus pe Sabouraud Frotiu Coloratie Gram
- Obtinerea de suplimente (aditivi) furajere cu drojdii lactice ca atare sau in asociere cu alte pre/probiotice si excipienti, la nivel de laborator
OLIGOLAC – ANIMAL PREMIX, produs vrac si ambalat in plicuri de aluminiu
- Obtinerea si caracterizarea fizico-chimica si microbiologica a biomasei levuriene. Izolarea si caracterizarea analitica a oligozaharidelor prin tehnici performante SM si RMN
Determinarea, prin coloratie Gram, a viabilitatii celulelor de drojdie lizate prin autoliza, ultrasonare si moara cu bile + autoliza
- Realizare model experimental de obtinere a microelementelor chelatate cu aminoacizi si caracterizarea acestora in solutie si pe produsul uscat prin HPLC si ICP-OES
Spectrometru GF-AAS AAnalyst 600 Spectrometru ICP-MS NexION 300Q
- Inregistrarea, stocarea si analiza datelor necesare pentru dezvoltarea industriala Experimentari la nivel pilot pentru stabilirea parametrilor tehnologici optimi
Aspecte din statia de liofilizare
Stadiul si rezultatele obtinute in Etapa II –
Etapa III – Demonstrarea si evaluarea eficientei tehnologice
Stadiul si rezultatele obtinute in Etapa III –
- Elaborarea tehnologiei de laborator pentru obtinerea biomasei levuriene si a oligozaharidelor
Agitator orbital cu incubator Heidolph UNIMAX 1010 Agitator magnetic Heidolph
Bioractor General Electro 100L si de 50 L
- Elaborarea tehnologiei de obtinere a chelatilor de aminoacizi
- Realizarea de amestecuri de furaje si aditivi furajeri si testarea lor in ferme SPF pe gaini crescute in izolatoare SPF si pe porumbei in conditii experimentale sau alte specii de animale in conditii de productie
Utilaje pentru divizarea de pulberi si lichide
- Evaluarea eficientei produselor obtinute prin bioconversia lactozei. Cerere de brevet de inventie
- Demonstrarea cresterii sintezei citokinelor proinflamatorii care mediaza raspunsul imun . Testarea unor factori genetici care ar putea interfera cu modularea expresiei genelor de interes. Cerere de brevet de inventie
- Evaluarea influentei administrarii la animale a aditivilor furajeri pe baza de oligozaharide si microelemente chelatate cu aminoacizi asupra raspunsului imun al acestora fata de unele vaccinuri, in special la gaina si porumbel. Inregistrarea in lisa produselor ROMVAC si autorizarea pe piata
- Pagina web, materiale promo, articole, mobilitate internationala
Etapa IV – Raportarea efectelor CO-ROMVAC
Etapa V – Raportarea efectelor CO-ROMVAC
Etapa VI – Raportarea efectelor CO-ROMVAC
DISEMINARE
ETAPA I
„Zerul, poluant la nivel global sau importanta bioresursa pentru preparate de uz uman si veterinar”, I. Nicolae, C. Chiurciu, V. Chiurciu, P. Sevciuc, D. Pasarin, C. Rovinaru, I.V. Patrascu, P. Stiube, E. Lupu, G. Oltean, G. Motiu, B. Frunzareanu, I. Calin, S, Stanculescu, N. Levandovschi, C. I. Uluitu, A. G. Nica, A. Radu, I. Pais, I. S. Badica, in cadrul Sesiunii stiintifice“Traditie si inovatie in sanatatea animala”, Romvac, Voluntari, 29.04.2014
„Comparative study of Kluyveromyces sp. grown on liquid sweet and sour cheese whey”, Camelia Rovinaru, Diana Pasarin, Ion Nicolae, Bogdan Frunzareanu, Gheorghe Raceanu, Malina Avram, in cadrul Simpozionului International „Prioritatile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabila” PRIOCHEM, 30-31 octombrie 2014, ICECHIM, Bucuresti
„Utilizarea unui subprodus din industria laptelui, ca substrat pentru cultivarea drojdiilor care folosesc ca sursa de carbon lactoza”, Camelia Rovinaru, Diana Pasarin, Lidia Preda, Luiza Capra, Georgeta Ivan, Malina Avram, in cadrul Sesiunii anuale de comunicari stiintifice a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor, 07 noiembrie 2014, ASAS, Bucuresti
ETAPA A II-A
Poster – Conferinta Meat&Milk 3-4 iunie 2015 Poiana Brasov
„Cercetari privind valorificarea superioara a zerului”, B.Frunzareanu, I. Nicolae, P. Sevciuc, C.Chiurciu, V. Chiurciu, P. Stiube, D. Pasarin, C. Rovinaru, L. Berca, E. Lupu, S. Stanculescu, A. Nica, V. Tauber, V. Filip, G. Oltean, I. Calin, Expo conferinta internationala Meat&Milk 2015 – Cronica unui succes de nivel international, Brasov, Hotel Alpin, 3-4 iunie 2015
„Conversion of lactose into microbial biomass, option to reduce organic pollution load of whey”, Diana Pasarin, Camelia Rovinaru, in cadrul Conferintei Internationale „Agri-Food sciences, processes and technologies” AGRI-FOOD XXV, 24-25 mai 2015,
Sibiu
„Adaptation of a non-conventional yeast strain which metabolise lactose by establishment of culture media composition based on whey”, Camelia Rovinaru, Diana Pasarin, Malina Desliu, in cadrul Conferintei Internationale „Agri-Food sciences, processes and technologies” AGRI-FOOD XXV, 24-25 mai 2015, Sibiu
„Disruption methods of Saccharomyces sp. yeast cell wall – comparative study”, Diana Pasarin, Camelia Rovinaru, Valentina Filip, Bogdan Frunzareanu, in cadrul Simpozionului International „Prioritatile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabila” PRIOCHEM, 29-30 octombrie 2015, ICECHIM, Bucuresti
ETAPA III
„“Whey pre and pro-biotic nutritional supplements derivatives and their testing on birds in lab and production conditions”, I. Nicolae, C. Chiurciu, V. Chiurciu, P. I. Nicolae, C. Chiurciu, Viorica Chiurciu, P. Sevciuc, P. Stiube, Elena Lupu, B. Frunzareanu, Silvia Stanculescu, Valentina Filip, Lucia Diaconu, Diana Pasarin, CameliaRovinaru, Lavinia Berca, G. Mustatea, G. Oltean, A. Nica, Violeta Tauber, C. Uluitu, N. Levandovschi, Alina Radu, Iulia Calin, S. Gusita, in cadrul Simpozionului International „Prioritatile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabila” PRIOCHEM, 27-28 octombrie 2016, ICECHIM, Bucuresti
„Extraction of the main polysaccharides from Kluyveromyces marxianus strains cell wall”, C. Rovinaru, D. Pasarin, in cadrul Simpozionului International „Prioritatile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabila” PRIOCHEM, 27-28 octombrie 2016, ICECHIM, Bucuresti
„Morpho-phenotypic and molecular characterization of Kluyveromyces yeast strains adapted to modifyed parameters”,Camelia C. Rovinaru, D. Pasarin, L. Berca, in cadrul Simpozionului International „Prioritatile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabila” PRIOCHEM, 27-28 octombrie 2016, ICECHIM, Bucuresti
EVENIMENTE
In perioada 2-6 noiembrie 2016, in cadrul manifestarii INDAGRA, Compania ROMVAC a prezentat in cadrul standului propriu un poster OLIGOLAC, precum si mostre si prospecte ale produselor OLIGOLAC ANIMAL PREMIX si BIOENTEROM in cadrul Simpozionului International „Prioritatile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabila” PRIOCHEM, 27-28 octombrie 2016, ICECHIM, Bucuresti
CONTACT
Persoana de contact: Dr. Ion NICOLAE, romvac74@gmail.com
Adresa: Sos. Centurii, nr. 7, judet (sector) Ilfov, 077190, Voluntari
Tel: 021 350 3106, Fax: 021 350 3110