Stadiul si rezultatele obtinute in etapa 3

Raportul stiintific si tehnic in extenso este structurat in cinci capitole, in care se prezinta activitatile din Planul de realizare, corespunzatoare fiecarui partener.

Activitatea III.1 Optimizarea tehnologiei de extractie, fractionare si conservare a principiilor active din zer si din unele produse apicole (ROMVAC)

Interesul specialistilor din domeniul medical si farmaceutic este orientat din ce in ce mai mult spre metode noi de a extrage principiile bioactive din surse naturale, in special din produsele secundare si derivate nevalorificate rezultate in urma prelucrarii curente a laptelui, oualor si produselor apicole, cu scopul de a inlocui cat mai mult substantele de sinteza.

Zerul, un produs secundar lichid din industria branzeturilor, este cunoscut pentru continutul in multi constituenti valorosi. Acestea includ in special proteinele care posedaproprietati nutritionale si biologice importante – in special in ceea ce priveste promovarea sanatatii si prevenirea bolilor. Fractiunile principale sunt ß-lactoglobulina, α-lactalbumina,albumina serica bovina (BSA), imunoglobuline(IgM, IgA, IgG) si proteinele minore sunt lactoferina,glicomacropeptide, lactoperoxidaza.

Proteineledin zersuntproteinepure, naturalesi de inalta calitate. Suntuneledintre cele mai bune proteine pentru uz alimentar uman, datorita profilului echilibrat de aminoacizi si digestibilitatea superioara. Proteineledin zer contin toti aminoacizii esentiali si, prin urmare, sunto „sursa completa” de proteine de inalta calitate

Propolisul este o materie rasinoasa, de culoare bruna, colectata de catre albine din mugurii de frunze ale unor specii de arbori precum mesteacan, plop, pin, arin, salcie si palmier si transportata in stupi unde este transformata cu ajutorul enzimelor din glandele albinelor. Propolisul poseda proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale, antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale si imunomodulatoare; datorita acestor efecte a fost folosit ca un remediu in medicina traditionala, in apiterapie, in cosmetica si farmacie inca din Antichitate.

Polenul se prezinta sub forma de grauncioare mici, in diferite nuante de galben si sunt colectate de catre albine din flori. Polenul poseda proprietati antioxidante puternice, antiinflamatoare, antihemoragice, cicatrizante, ajuta la detoxifierea ficatului si organismului, previne ateroscleroza si amelioreaza starile alergice.

Ceara naturala este un produs glandular al albinelor. Din punct de vedere chimic, ceara contine o multitudine de substante diferite: esteri, acizi grasi liberi, hidrocarburi, substante colorate, lactona, glucide cu molecula mare, saruri minerale, vitamine liposolubile, substante cu actiune bacteriostatica, si altele. Ceara de albine are proprietati antiinflamatorii,