ROMTUBER PPD AVIAR

0,00 RON
Indisponibil
SKU
85344

SUBSTANȚA ACTIVĂ

Derivat proteic purificat (PPD) de Mycobacterium avium tulpina ATCC – 15769,  20.000 UI.

SPECII ȚINTĂ

Păsări, bovine, porcine 

INDICAȚII

Produsul este recomandat pentru diagnosticul Tuberculozei prin:

  • test unic - la păsări și suine și
  • test comparativ simultan - la bovine

MOD DE UTILIZARE ȘI INTERPRETAREA REZULTATELOR

Testul intradermic unic – la păsări:

Se administrează o doză de 0,1 ml intradermic, la pavilionul urechii, de preferință la marginea de jos, cu ace subțiri, fără orificiu lateral, astfel încât la locul inoculării să se formeze un nodul de dimensiunea unui bob de linte. Urechea cealaltă constituie martorul.

Evaluare: Reacția se citește la 48 de ore după administrare și este considerată pozitivă când la locul de inoculare se produce un edem inflamator evident comparativ cu urechea martor.

Testul comparativ simultan (testul intradermic comparativ) - la bovine

Se inoculează intradermic, simultan, în puncte separate, 0,1ml PPD–Bovin și 0,1 ml PPD–Aviar. Locul injectării va fi tuns și curățat. Se va prinde între degetul mare și arătător un pliu al pielii din interiorul zonei tunse și dezinfectate, se măsoară cu cutimetrul și se notează valoarea. Se inoculează cu ajutorul seringi Mc Lintok doza recomandată, astfel încât la locul inoculării să se formeze un nodul de dimensiunea unui bob de mazăre, la fiecare loc de injectare. Grosimea pliului pielii din fiecare zonă injectată va fi măsurată din nou după 72 ore de la injectare și se notează.

Interpretarea reacțiilor

Se va baza pe observațiile clinice și pe valorile grosimii pliului la locurile de inoculare, la  72 ore de la injectarea tuberculinelor.

  • Reacția este negativă, dacă se observă doar o inflamare limitată, cu o grosime a pliului nu mai mare de 2 mm, fără semne clinice ca edem difuz sau extins, transpirație, necroze, dureri sau inflamații ale canalelor limfatice din regiunea respectivă sau ale limfonodulilor;
  • Reacția este neconcludentă, dacă nu se observă semne clinice și dacă grosimea pliului este mai mare de 2 mm, dar mai mică de 4 mm.
  • Reacția este pozitivă, dacă se observă semne clinice ca: edem difuz, transpirație, necroze, dureri sau inflamații ale canalelor limfatice din regiunea respectivă sau ale limfonodulilor și dacă creșterea pliului de la locul injectării este de 4 mm sau mai mare.

Animalele care au reacționat neconcludent la testul unic intradermic, vor fi supuse unui alt test după minimum 42 de zile. Animalele care nu au reacționat negativ la acest al doilea test, vor fi considerate ca fiind pozitive la test. Animalele care au reacționat pozitiv la testul unic intradermic, pot fi supuse unui test comparativ intradermic.

Testul comparativ intradermic simultan pentru stabilirea și menținerea statusului de efectiv oficial indemn de tuberculoză.

  • pozitiv, o reacție pozitivă la tuberculina bovină cu 4 mm mai mare decât reacția la tuberculina aviară sau prezența semnelor clinice;
  • neconcludent, o reacție pozitivă sau neconcludentă la tuberculina bovină, care este cu 1-4 mm mai mare decât reacția la tuberculina aviară și absența semnelor clinice;
  • negativ, o reacție negativă la tuberculina bovină sau o reacție pozitivă ori neconcludentă la tuberculina bovină, dar care este egală sau mai mică decât o reacție pozitivă ori neconcludentă la tuberculina aviară, precum și absența semnelor clinice în ambele cazuri.

Animalele care au reacționat neconcludent la testul comparativ simultan intradermic, vor fi supuse unui alt test după minim 42 de zile. Animalele care nu au reacționat negativ la cel de al doilea  test, vor fi considerate ca fiind pozitive.

Test unic la porcine

Tuberculinarea intradermică  se efectuează pe partea dorsală a pavilionului urechi, la cca. 2 - 3 cm de baza pavilionului urechii.

Doza administrată este de  0,1 ml produs

Evaluarea și interpretarea reacțiilor se efectuează la 48 de ore după inoculare. Testul este pozitiv când la locul de inoculare se formează un edem însoțit de eritem, eventual necroză. În unele cazuri edemul la locul de inoculare, însoțit de necroză, este considerat ca fiind principalul simptom de reacție inflamatorie la porci pigmentați.

În efectivele indemne de tuberculoză, animalele cu edeme la locul de inoculare cu un diametru de peste 20 mm sunt considerate  pozitive

Animalele cu edeme cu un diametru de 10 - 20 mm sunt dubioase.

În efectivele în care tuberculoza a fost diagnosticată, animalele cu modificări inflamatorii ce depășesc 10 mm sunt considerate ca pozitive iar modificări de până la 10 mm în diametru sunt considerate dubioase.

RECOMANDĂRI PRIVIND UTILIZAREA CORECTĂ

Nu utilizați produsul dacă observați semne vizibile de deteriorare a ambalajului primar.

TIMP DE AȘTEPTARE

Păsări-ouă, carne:    0 zile.

Bovine-lapte, carne: 0 zile.

Porcine-carne:          0 zile.

MODUL DE PREZENTARE

Flacoane de sticlă incolore, închise cu dop de cauciuc, sigilate  cu  capsă de aluminiu, având capacitatea de 4 ml (2R), conținând 1 sau 2 ml (10, respectiv 20 doze) și flacon de 11,5 ml (8R), conținând 5 ml, respectiv 50 doze.