ROMTUBER PPD BOVIN

0,00 RON
Indisponibil
SKU
25704

SUBSTANȚA ACTIVĂ

Derivat proteic purificat (PPD) de Mycobacterium bovis, tulpina AN5*20.000 UI/ml.

*Produsul este calibrat în conformitate cu normele UE, pentru a avea o potență de 20.000 UI/ml, echivalent cu 2000 UI/doza de 0,1 ml.

SPECII ȚINTĂ

Bovine, porcine, ovine, cabaline, carnasiere 

INDICAȚII

Se folosește în diagnosticul alergic in vivo, al tuberculozei prin testul intradermic simplu (testul unic) și prin testul intradermic comparativ simultan.

MOD DE UTILIZARE ȘI INTERPRETAREA REZULTATELOR

Produsul se administrează pe cale intradermică, în doză de 0,1 ml.

Testele oficiale de tuberculinare intradermică sunt:

  • testul intradermic unic
  • testul intradermic comparativ simultan (tuberculină de tip bovin și tuberculină de tip aviar).

Dozele pentru fiecare tip de tuberculină sunt de 0,1 ml (echivalentul a 2.000 UI tuberculină bovină și 2.000 UI tuberculină aviară).

Inocularea se realizează în treimea mijlocie a zonei laterale a gâtului.

Inocularea tuberculinei aviare se va efectua la aproximativ 10 cm de linia superioară a gâtului, iar locul pentru injectarea tuberculinei bovine, va fi cu aproximativ 12 cm mai jos, pe o linie paralelă cu linia umărului; la animalele tinere la care nu există loc suficient pe o singură parte a gâtului, pentru a separa aceste locuri, fiecare injecție va fi efectuată pe câte o parte laterală a gâtului, în locuri identice.

            Tehnica tuberculinării – locul injectării va fi tuns și dezinfectat. Se va prinde între degetul mare și arătător, un pliu al pielii din interiorul zonei tunse și dezinfectate, se va măsura cu cutimetrul și se va nota valoarea obținută.

Se inoculează apoi tuberculina/tuberculinele. Pentru o administrare corectă, există disponibile truse de tuberculinare (Mc. Lintock), care conțin cutimetrul cu cadran, seringă de tuberculinare cu număr suficient de ace și piese de rezervă.

Funcționarea corectă a seringii are un rol esențial în obținerea și interpretarea rezultatelor testului alergic. Verificarea seringii, urmărește încărcarea completă a seringii; administrarea strict intradermică a cantității de tuberculină prevăzută; realizarea unei presiuni corespunzătoare pentru formarea bulei de inoculare.

Controlul administrării strict intradermice se va face la fiecare animal în parte. O injectare corectă va fi confirmată prin palparea unei mici ridicături asemănătoare unui bob de mazăre, ce apare la fiecare loc de injectare.

Grosimea pliului pielii din fiecare zonă va fi măsurată din nou după 72 ore de la injectare și va fi notată.

            Interpretarea reacțiilor

            Se va baza pe observațiile clinice și pe valorile grosimii pliului la locurile de inoculare, la   72 ore de la injectarea tuberculinei.

  1. a) Reacția este negativă, dacă se observă doar o inflamare limitată, cu o grosime a pliului nu mai mare de 2 mm, fără semne clinice ca edem difuz sau extins, transpirație, necroze, dureri sau inflamații ale canalelor limfatice din regiunea respectivă sau ale limfonodulilor;
  2. b) Reacția este neconcludentă, dacă nu se observă semne clinice şi dacă grosimea pliului este mai mare de 2 mm, dar mai mică de 4 mm.
  3. c) Reacția este pozitivă, dacă se observă semne clinice ca: edem difuz, transpirație, necroze, dureri sau inflamații ale canalelor limfatice din regiunea respectivă sau ale limfonodulilor și dacă creșterea pliului de la locul injectării este de 4 mm sau mai mare.

            Interpretarea testelor oficiale de tuberculinare intradermică va fi următoarea:

            Testul unic intradermic

            - pozitiv, o reacție pozitivă ca cea definită la litera c);

            - neconcludent, o reacție neconcludentă ca cea definită la litera b);

            - negativ, o reacție negativă ca cea definită la litera a).

Animalele care au reacționat neconcludent la testul unic intradermic, vor fi supuse unui alt test după minimum 42 de zile.

Animalele care nu au reacționat negativ la acest al doilea test, vor fi considerate ca fiind pozitive la test.

Animalele care au reacționat pozitiv la testul unic intradermic, pot fi supuse unui test comparativ intradermic.

            Testul comparativ intradermic simultan pentru stabilirea și menținerea statusului de efectiv oficial indemn de tuberculoză.

           - pozitiv, o reacție pozitivă la tuberculina bovină cu 4 mm mai mare decât reacția la tuberculina aviară sau prezența semnelor clinice;

            - neconcludent, o reacție pozitivă sau neconcludentă la tuberculina bovină, care este cu 1-4 mm mai mare decât reacția la tuberculina aviară și absența semnelor clinice;

            - negativ, o reacție negativă la tuberculina bovină sau o reacție pozitivă ori neconcludentă la tuberculina bovină, dar care este egală sau mai mică decât o reacție pozitivă ori neconcludentă la tuberculina aviară, precum și absența semnelor clinice în ambele cazuri.

Animalele care au reacționat neconcludent la testul comparativ intradermic, vor fi supuse unui alt test după minim 42 de zile. Animalele care nu au reacționat negativ la cel de al doilea  test, vor fi considerate ca fiind pozitive.